Данните за раждаемостта у нас през 2023 година са лоши. За

...
Данните за раждаемостта у нас през 2023 година са лоши. За
Коментари Харесай

Катастрофална статистика за раждаемостта у нас през 2023 година

Данните за раждаемостта у нас през 2023 година са неприятни. За първи път по-малко от 50 хиляди бебета са се родили в България. В последното десетилетие броят на новородените е намалял с към 10 000.

49 610 са новородените за 2023 година, демонстрират данни на Индекс на лечебните заведения. Това е с 2062 деца по-малко спрямо миналата 2022-а.

Според статистиката за последно бебета са били над 60 хиляди на година през 2019 година, само че още след 2010 година наклонността за понижаване на новородените е постоянна. През 2012 година са проплакали 64 хиляди новородени - с към 7000 по-малко от миналата година и със 17 хиляди по-малко от годината на бейби взрива – 2009 година

Понижаването на раждаемостта и повишението на междинната възраст на популацията е наклонност освен у нас, а в цяла Европа, разяснява доктор Антон Тонев, консултант на здравния министър проф. Христо Хинков, пред.
Причините за все по-малко бебета са сложни - условия на живот, обществен статус на родителите, успокоение са част от тях, безапелационен е той.

Според доктор Юрий Хранов от “Майчин дом ” това се дължи на променената социално-икономическа конюнктура и на доста интернационалните фактори.

" Има огромна миграция и липса на трудова претовареност и финансова обезпеченост при младите фамилии. Отиват да работят в други страни и нормално раждат там. България ражда деца, само че не ги ражда в България ", споделя той.

За Тонев подобряването на живота у нас е най-силният фактор, който ще върне хората и ще ги стимулира да основават повече деца. А съответната политика на здравното министерство е да увеличи с 5 млн. лева средствата за Центъра по асистирана репродукция. Тя е призната в държавния бюджет. " Целта ни е нито една двойка да не търси решение по частен метод ", изясни съветникът.

В 100 лечебни заведения са се правили раждания през предходната година. Сред лечебните заведения, където са се родили най-вече бебета - над 2 хиляди, са " Майчин дом ", " Шейново " и " Надежда " в София, както и " Селена " в Пловдив.

А минимум са проплакали в Балчик, Ихтиман, Мадан, Луковит. Според статистиката на Индекса на лечебните заведения

през 2023 година в Балчик са се родили 36 деца, в Ихтиман и Мадан - по 39, а в Луковит 48

Броят на новородените понижава, само че делът на абортите в България продължава да бъде доста висок в последните години и страната ни е отпред по брой аборти на 1000 дами във фертилна възраст (15-49 г.) в Европейския съюз. Статистиката от 2022 година регистрира единствено легално записаните операции, което значи, че броят им може да бъде доста по-голям.

В България се резервира и наклонността ражданията със секцио да са повече от естествените раждания. През 2023 година естествените са под 50%, тези с цезарово сечение са достигнали 51% от всички раждания. Причините, заради които дамите избират секцио, са разнообразни.

Все повече бъдещи майки поръчват хороскоп на нероденото си дете, съгласно който, в случай че се появи на бял свят в съответен ден, дата и час, ще има популярен триумф в живота. За това раждат планувано посредством цезарово сечение, описват акушер-гинеколози пред " 24 часа ".

Секциото крие доста опасности, безапелационни са специалисти. Затова и рекомендациите на СЗО са най-много 10-15% от дамите да раждат оперативно.

Тенденцията дамите да раждат късно поради кариерата също въздейства на броя на новородените. Докато обаче гони триумф в работата, напредва възрастта и яйчниковият запас на дамата се изчерпва и забременяването става все по-трудно, споделят специалистите. Затова се следи и повишение на асистираната репродукция - инвитро ”.

Добрата вест е, че процентът на ражданията с умряли деца за 2023 година се резервира - 0,5%

Новородените с тегло под 2500 грама, за които са полагани грижи са 12,32%. Това е повече спрямо миналата година, демонстрират данните. За доктор Хранов аргументите са промененият двигателен и хранителен режим на майките, както и новите технологии оказват въздействие.

" Жените нямат физическа интензивност, желаят кариерно развиване. Някои неглижират затлъстяването, както и храната, която съдържа неподходящи субстанции. А това въздейства на майката и бебето ", посочи експертът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР